Yeni Adresimiz Kendimceyemek.com

Merhabalar..

Uzun süredir kendimceyemek.blogspot.com adresinden yazılarımı paylaştığım bloguma artık www.kendimceyemek.com adresinden devam edeceğim.

Yeni adresimizi Sık Kullanılanlara eklemeyi unutmayınız.

Ayrıca altta ki Google+ sayfamızı da beğenerek tariflerimi ve yazılarımı Google+ üzerinden de takip edebilirsiniz.


Google+ Sayfamız

29 Kasım 2010 Pazartesi

Mayalı Poğaça

Çok şükür mutfağımız pastane gibi çalışıyor.Tabii bu durumdan ev halkı şikayetçi değil.Allah sağlık versin ve afiyetle yesinler onlar yedikçe benim de yapasım geliyor.Bebem okuldan gelince yemek değil de böyle bir şeyler atıştırmak istiyor akşam yemeğine kadar.Ha bu arada da Ankaralım Ankaradan siteyi takip ettiğinden telefonda sitem ediyor.Ben bundan yiyemedim.Ben gelince bundan yapmamıştın diye.Halbuki Ankara'dan geldiği günden gidene kadar sürekli değişik şeyler yapıyorum ama sayılı güne sayılı şey sığıyor.
Çok sık poğaça yaparım ama mayalı yapmamıştım.Yaptım sonuç mükemmel.Pamuk gibi yumuşacık oldular.Mayalı olduğundan bayatlamıyor diyeceğim ama çok şükür bizde bayatlayacak kadar kalmıyor zaten.


Malzemeler


  • 1,5 su bardağı süt

  • 1 su bardağı su

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 4 yemek kaşığı şeker

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 paket yaş maya (42 gr lık olandan)

  • Aldığı kadar un

  • İçi için peynir ve maydanoz

  • Üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı


Suyu ve sütü bir kaba koyup ılıtın.Ilıyan karışımı yoğurma kabına koyduğunuz maya ve şeker ile iyice karıştırıp mayayı eritin.Daha sonra tuzu,yağı ve azar azar unu ilave ederek iyice yoğurun.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip bir süre siz içini hazırlayıncaya kadar nemli bir bez örterek mayanlanmaya bırakın.


Ben içine peynir ve maydanoz koydum sizler farklı bir şeyler de koyabilirsiniz.Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içi kadar açıp iç malzemeyi koyup kenarlarını açılmayacak şekilde iyice yapıştırın.Yağladığınız tepsiye dizip 180 derecede pişirin.


Not:Poğaçaları çok büyük yapmayın.Çünkü pişerken çok kabardığı için kendiliğinden büyüyor zaten.


Afiyet olsun


Sevgiyle ve sağlıkla kalın.....................


27 Kasım 2010 Cumartesi

Un Kurabiyesi

Uyku kardeşim ver elini
Usul usul damla damla beraber eriyelim eriyelim
Sonra bembeyaz fukura bi bacadan
Tek göz olmuş umutlarla sevdalarla tütelim eriyelim
Mavi mavi ince ince usul usul eriyelim

Ben de Fikret Kızılok'un söylediği gibi usul usul damla damla uyuyarak erimek istiyorum.Ama sabahın köründe kalktım.Kalktım kalkmasına ama ruhum hala yatakta mışıl mışıl uyuyor.Evden çıkmadan önce de bir bakayım dedim dostlar uyanmışmı?Eeee bakmışken şu seveni için vazgeçilmez olan un kurabiyesi tarifimi yazayım dedim.Daha önce de vermiştim bu tarifi aslında.Bugün farklı bir programım vardı.Çok güzel bir partiye davetliydim ama annemin biraz rahatsızlanması sebebiyle bugünümü anacığıma ayırdım.Buyrun;

Malzemeler


  • 250 gr margarin (1 paket yani)

  • 1/3 su bardağı sıvıyağ

  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

  • 4 yemek kaşığı nişasta

  • vanilya

  • 4 ya da 4,5 su bardağı un

Yapılışı


Oda sıcaklığına getirdiğiniz margarini ve pudra şekerini iyice bir elinizle mıncıklayın.Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip iyice yoğurun.İlk başta toparlamak biraz zor oluyor ama.Kulak memesi kıvamına geldiğinde hamuru iki parçaya ayırıp,elinizle rulo şekli verin.Rulo şekli verdiğiniz hamuru verev olarak eşit parçalara bölüp hafif yağlanmış tepsiye dizin.160 derecede kontrollü olarak pişirin.Burada önemli olan kurabiyenin içinin pişip dışının kararmaması.Kurabiyenin içinin piştiğini anladığınızda henüz beyazlarken alıp pudra şekeri ile süsleyin.Afiyet olsun


Sevgiyle ve sağlıkla kalın.................


24 Kasım 2010 Çarşamba

Ayva Reçeli

Bizim evde hiç hazır reçel yenmez.Ama reçelsiz de yapamaz ev halkı.Zamanında 10 kg çilekten reçel yaptığımı bilirim.Çünkü reçel sadece reçel olarak da yenmez mesela babanga canı isterse kekin üzerine reçel döküp yer,bazen bebe reçeli kaşıkla yer.
Bu arada her reçel de yenmez.Favori çilek reçelidir.Onu şeftali ve ayva izler bu arada Ankaralım kuşburnunun marmelatını çok sever.
Kışın ayva reçeli birkaç kez pişer mutfağımda.Kah evde tüketilip bittiğinden,kah eşe dosta ikramlık götürüldüğünden.
Bu reçeli de henüz yapmıştım ki Yasemin'e giderken bir kavanozda ona götürdüm.
Bazıları reçele renk versin diye içine lohusa şekeri koyar,ya da ayvanın çekirdeklerini ekler.Benim püf noktam reçeli çok kısık ateşte pişirmek.O zaman kendiliğinden zaten yanda görüldüğü şekilde kızarıyor.
İkinci püf noktası ise reçeli uzun uzun saatler kaynatmak yerine (kıvam kazansın diye uzun uzun kaynatmak bana göre reçelde acımsı bir tat yaratıyor) bir taşım kaynatıp bir kaç saat sonra tekrar bir taşım kaynatmak

Tarife gelince ben hiç ölçüyle yapmadığım için tam ölçü veremeyeceğim.Ama kısaca tarif edeyim.

Ayvalar soyulup çekirdek yuvaları sert kısmı tamamen alınacak şekilde doğranır.Tencerede üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ile biraz yumuşayıncaya kadar pişirilir.Daha sonra şekeri ilave edilip (burada şekeri de tadarak koyuyorum reçel kadar tatlı olacak şekilde şeker koyuyorum)dediğim gibi kısık ateşte kaynatılır.Bu kaynatma işlemi aralıklı olarak yapılır.
Zaten reçelin kızardığını göreceksiniz.Suyu çok sulu gelmesin gözünüze çünkü soğuyunca daha bir kıvam kazanıp kaşıktan top top damlıyor.

Bir reçel üzerine de bu kadar yazı yazdımya bravo bana.
Bu arada Aylincim çektiğin resim için umarım telif istemezsin.
(Yaseminde olduğumuz gün resimi Aylincim çekti saolsun)

Sevgiyle kalın............

23 Kasım 2010 Salı

Köylü Çorba (Yeşil Mercimek ve Erişteli)

Havalar soğudumu ilk aklıma gelen şey çorba olur.Akşam işten çıkıp eve giderken sıcak şöyle dumanı üzerinde bir çorba hayal ederim.
Üstelik bu çorba büyük oğlumun da en sevdiği çorbadır.Hem doyurucu hem faydalı.Yarından itibaren havalar soğuyacakmış belki yapmak istersiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı erişte
  • 1 adet soğan
  • 1 ya da 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • biraz tereyağ
  • toz kırmızı biber,karabiber isterseniz nane
  • Varsa et ya da tavuk suyu

Yapılışı

  1. Mercimekleri ayıklayıp iyice yıkayıp tencereye koyun üzerine çıkacak kadar su ilave edip bir taşım kaynatıp süzün.Bunu yapmamın sebebi mercimekten çıkan siyah suyu kullanmamak.
  2. Tekrar üzerine su ilave edip kaynatın.Mercimekler pişmeye yakınken içine erişteyi ilave edin.Et suyunuzu koyup erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin
  3. Başka bir tencerede çok ince doğranmış soğan ve sarımsağı tereyağ ile öldürün
  4. Üzerine salçayı ilave edip bir güzel karıştırın.Tuzunu ve baharatlarını koyduktan sonra kaynayan çorbaya ilave edip bir taşım kaynattıktan sonra afiyetle yiyin.

Sevgiyle kalın...............

21 Kasım 2010 Pazar

Cevizli İncirli Sütlü Tatlı

Bayramdan önce sevgili Yasemin beni ve birkaç blogcu arkadaşımızı evinde konuk etti.Çok ama çok güzel vakit geçirdiğimi söyleyebilirim.Durmadan konuştuk güldük ve bolca yedik.Konu sıkıntımız olmadığı gibi maaşallah masa da artık yapılanları koyacak yer kalmayacak kadar doluydu.Bu tatlıyı da ilk orada yedim.Hatta önce çok tatlı gibi gelince o kadar yediğim şeyin üzerine ağır gelecek diye yemesem mi acaba diye düşündüm.Fakat iyi ki Yasemin ısrar etmiş ve iyi ki yemişim kesinlikle ağır değil aksine hem hafif hem de muhteşem bir tadı var.Eni topu bütün tatlının içine giren yağ sadece 50 gr.
Kesinlikle tavsiye ederim mutlaka deneyin derim.

Malzemeler

Kek İçin :

6-7 adet kuru incir
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 adet yumurta
1 paket kabartma tozu

Şerbet için :

1,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı granül kahve
1/2 su bardağı toz şeker

Muhallebi için :

1 lt süt
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı toz şeker
50 gr tereyağı
1 paket toz krem şanti

Hazırlanışı:

1.Kek için incirleri zar şeklinde doğrayın ve ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletin
2.Yumurtaları ve şekeri derin bir kapta çırpın. Unu ve kabartma tozunu da ekleyip birkaç dakika daha çırpın.
3.En son olarak incirleri ve cevizleri de ilave edin.
4.Isıya dayanıklı dikdörtgen bir fırın kabının içine dökün.
5.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
6.Muhallebisi için süt, nişasta, un ve toz şekeri tencereye alın.
7.Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.
8.Ocaktan almaya yakın içine tereyağını da katın ve ocaktan alın.
9.Biraz soğuduktan sonra içine krem şantiyi toz olarak katın ve mikserle pütürsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.
10.Keki ıslatmak için tozşeker, granül kahve ve suyu şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
11.Pişen keki fırından alın ve hazırladığınız kahveli karışımı kekin üzerine dökün.
12.Son olarak muhallebiyi de kekin üzerine dökün.
13.Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Tarifi aynen kopyaladım.Yasemin çok güzel tarif etmiş zaten.Tatlının orijinaline buradan bakabilirsiniz.Yasemin Leziz dergisi için hazırlamış bu tatlıyı.

Ben tatlı da küçük bir değişiklik yaptım.O da granül kahvem olmadığı için onun yerine Nestlenin küçük poşetteki sıcak çikolata karışımını kullandım. Bu arada tatil bitti .Yarın tekrar iş başı.Umarım hepinizin bayramı bayram tadında keyifle geçmiştir.Herkese sağlıklı ve güzel bir hafta diliyorum

Sevgiyle kalın

17 Kasım 2010 Çarşamba

Puf Hamurcuklar

Sedanın Sitesinde gördüğümde yapmayı kafaya koymuştum.Belki 5 belki 10 kere yaptım ama siteme koymak bugüne kısmetmiş.Şu güzel bayram sabahları için çok güzel bir kahvaltı seçeneği,isterseniz ikindi çayının yanında çok hafif bir atıştırmalık.

Malzemeler


  • 1 su bardağı yoğurt

  • 3 ya da 3,5 su bardağı un

  • 1 yemek kaşığı limon

  • 1 çay kaşığı karbonat

  • 1 çay kaşığı tuz

Un ve yoğurdu karıştırma kabınıza koyun bir köşesine karbonat ve limonu koyun limonun karbonatı köpürttüğünü keyifle izleyin.Tuzu ilave edip iyice yoğurun merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açıp baklava şeklinde kesip kızgın yağda kızartın bu kadar basit


Afiyet olsun kestiğiniz kurbanlar ettiğiniz dualar kabul olsun sefanız olsun


11 Kasım 2010 Perşembe

Kozalak Tatlı

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım bayram geliyor.Mutlu olup mutlu edelim hayata gülen ve gören gözlerle bakalım.Sevgimizi etrafımızdaki insanlarla paylaşalım.Şükredelim mutlu olalım ya da en azından olmaya çalışalım.İhtiyacı olana yardım edelim.İnsanlara gülümseyelim.Çalışalım çalışalım çalışalım.Çalıştıkça üretelim.Herşeyden önemlisi yaşamın tadını çıkaralım o zaman yiyelim yiyelim yiyelim.Ama hiç kilo almayalım.Hatta yedikçe zayıflayalım.Yeni tatlar keşfedelim.Deneyelim,deneyimlerimizi biriktirelim.
O zaman buyrun tarife
Malzemeler
  • 2 adet metro karamelli çikolata
  • 1 tatlı kaşığı kadar margarin
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1.5 -2 su bardağı kadar mısır gevreği (sade)
  • istediğiniz kadar ceviz isterseniz biraz da kuru üzüm
  • biraz hindistan cevizi

Yapılışı

Margarin ve metroları bir tencereye koyup çok kısık ateşte eritelim.Eridikten sonra ocaktan aldığımız tencerenin içine diğer bütün malzemeleri koyup karıştıralım.Bir kaşık yardımı ile kapsüllerin içine kozalak şeklinde yerleştirip üzerine hindistan cevizi serpiştirelim.

Kıtır kıtır ya da çıtır çıtır afiyetle yiyelim.

Şimdiden herkesin kurban bayramı hayırlı olsun.Yola gidecekler ya da gelecekler sağ salim sevdiklerine kavuşsun.Evlerinde olanlar huzurlu ve güzel bir bayram geçirsin.

Sevgiler

8 Kasım 2010 Pazartesi

Avcı Böreği

Herkese merhaba,
Karabatak gibi oldum bir varım bir yokum ama çok koşturuyorum.İnanın bazen uyku ihtiyacımız olmasaydı da o zamanı da değerlendirebilseydik diye düşünüyorum.İşten gelince bazen deli gibi mutfakla odalar arasında koşturuyorum bazen yemek yiyip yatağın yolunu zor buluyorum.Ama çok şükür iyiyim ve bu koşturmaya ne kadar şikayet etsem de çok seviyorum.
Geçenlerde hafta sonu misafirlerim vardı bu böreği ilk kez yaptım ve çok takdir topladım herkes çok beğendi çok lezzetli olmuştu gerçekten.Yapmak isterseniz

Malzemeler
  • 4 adet yufka (her yufkayı 8 eşit parçaya böldüm toplam 32 adet böreğim oldu)
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı ceviz
  • tereyağ ve biraz sıvıyağ
  • 2 adet soğan
  • 200 gr kıyma
  • maydanoz
  • tuz karabiber
  • 2 adet yumurta
  • galeta unu

Yapılışı

Bulguru üzerine çıkacak kadar sıcak su döküp kapak kapatarak şişmeye bırakın.Diğer tarafta yemeklik doğradığınız soğanı biraz tereyağ ile hafifçe öldürün,içine ilave ettiğiniz kıyma ile iyice kavurun.Ocağı söndürdükten sonra şişen bulguru,biraz dövülmüş cevizi,ince kıyılan maydanozu ve baharatlarını ekleyin.

Bir yufkayı 8 eşit parçaya bölün her parçanın üzerine kaseye koyduğunuz sıvıyağa çok az su ekleyerek bu karışımdan yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar dökün ve hazırladığınız harçtan yeter miktarda koyup kalın bir sigara böreği şeklinde sarın sardığınız börekleri önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak çok az yağlanmış tepsiye dizin.Bu işlemi tamamladıktan sonra fırında kızaran kadar yaklaşık 160 derecede pişirin.Kızarmadığı için hafif,ama çıtır çıtır böreklerinizi afiyetle yiyin.

Blog Widget by LinkWithin