Yeni Adresimiz Kendimceyemek.com

Merhabalar..

Uzun süredir kendimceyemek.blogspot.com adresinden yazılarımı paylaştığım bloguma artık www.kendimceyemek.com adresinden devam edeceğim.

Yeni adresimizi Sık Kullanılanlara eklemeyi unutmayınız.

Ayrıca altta ki Google+ sayfamızı da beğenerek tariflerimi ve yazılarımı Google+ üzerinden de takip edebilirsiniz.


24 Mart 2012 Cumartesi

El Açması Kıymalı Börek

Hep mutfakta çalışasım var.Hatta mümkünse orada yatasım var.Bazı zaman oluyor ki,aklıma ne pişirecek bir şey geliyor,ne de mutfağa giresim.Fakat bazen de öyle bir delilik geliyor ki,Allahım diyorum bütün bu aklımdakileri ne zaman yapacağım.Hepsini bir anda yapmak istiyorum.Fırın hızıma yetişemez oluyor.Bu aralar öyle bir dönemdeyim.Aklımda bin ayrı tarif var.Bu börek de bu arada çıktı elimden.Annemle babam da,tesadüf bana gelmişlerdi ve karnımız tok hiç bir şey yiyecek durumda değiliz demelerine rağmen,tansiyon problemlerini göz ardı edip,hım hım hım şeklinde yiyip kalanı da,büyük bir memnuniyetle alıp götürdüler.
Eee canım anacım,elini sıkıştırırsın olmaz yapamazsın diye çamaşır makinesinin yanına bile yanaştırmadığın kızın şükürler olsun artık elinde börek açıyor.
Zaten şuna yürekten inanırım,ben yapamam diye bir şey yok.Yapmak istemiyorum diye bir şey var.
Eğer hadi bir börek yapıp ev halkına afiyetle ikram edeyim diyorsanız,bu böreği şiddetle tavsiye ederim.Ağızda dağılan hamuru ile nefis bir börek oldu.

Malzemeler


  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı yoğurt

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 1 paket instant maya

  • 1tutam tuz

  • aldığı ölçüde un

  • bir yumurta sarısı (böreğin üzerine sürmek için)

İç malzemesi için



  • 500 gr kıyma

  • 2 iri kuru soğan

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • tuz

  • karabiber

Yapılışı


Hamurumuzu hazırlamak için un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına koyalım.Azar azar unu ilave ederek,yumuşak bir hamur elde edelim.Öncelikle şu konuda anlaşalım.Bu hamur yoğurma ve açma işini gözünüzde büyütmeyin.Hamur sizin elinizde,sizin vereceğiniz şekli alacak yani herşey siizin kontrolünüzde olaya böyle başlayalım.


Yoğurduğunuz hamur bir kenarda dinlenirken,yemeklik doğradığınız soğanları,bir tencerede sıvıyağ ile bir miktar öldürün.Daha sonra kıymayı ilave edin ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.En son tuz ve karabiberini ekleyin.


Bir miktar dinlenen hamurunuzu bir portakal büyüklüğünde bezelere ayırın ve unladığınız zeminde oklava ya da merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar açın.Açtığınız yufkanın üzerine bir kaşık sıvıyağ gezdirip,ortadan ikiye kesin.Yarım ay şeklindeki yufkanın,düz kısmına iç harcından koyup rulo şeklinde sıkıca sarın.Bu ruloyu kendi etrafında dolayıp yağlanmış tepsiye yerleştirin.


Diğer bezelere de aynı işlemi tekrarlayıp,yapılan ruloları birbirlerinin etrafına dolayın.En son 1 ya da 2 kaşık sıvıyağ ile karıştırdığınız yumurta sarısını böreğin üzrine sürüp 200 derece pişmek üzere fırınınızın şefkat dolu kollarına bırakın.


Hepinize gönlünüzce geçirebileceğiniz mutlu bir cumartesi ve çok şükür bir de pazar günü dilerim.


Sevgiyle kalın...........

5 yorum:

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

el açmasına kim hayır der :) ellerine emeklerine sağlık....

Unknown dedi ki...

canım el açması böreğin yerini ne tu
tabilir ellerine sağlık sevgiler.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Yeni kalktın hastalıktan daha kıymama sana. Dinlen ama sadece mutfakta zaman geçirmesen diyorum.

Fransali Gelin dedi ki...

tamda bole bir tarif ariyordum hay Allah razi olsun ne guzel anlatissiniz.

İnci Yemek dedi ki...

Ellerine sağlık gülerim ,enfes olmuş enfes.Çok geç kaldım biliyorum bir dilim bile kalmamıştır:))yiyenlere afiyet şifa olsun.
sarılıp öperim seni..

Blog Widget by LinkWithin