2 Ocak 2012 Pazartesi
Boza
Herkese hayırlı ve keyifli bir akşam dilerim.İşte 2012 yılının 2 gününü bitirdik bile.İnşallah hepimiz için hayırlı bir yıl olur.
Yeni yılın ilk postu benim için biraz özel olsun istedim ve el yapımı,ev yapımı boza tarifi vermeye karar verdim.Yıllarca boza içmeden yaşayan zavallı biri olarak bu lezzeti keşfettiğimden beri aşığı oldum.Daha önce burada anlattığım gibi.
Kış ayına özgü bir içecek olan boza,artık evimizin daha doğrusu mutfağımızın yıldızı oldu.Yaptığım boza ile Vefa'ya rakip olamasam da kendi çapımda iddialı olabilirim.Zira tadan herkes,aslına çok yakın olduğunu ve beğendiğini söyledi.Böylece doya doya boza ile kucaklaştık.Bozanın bana göre olmazsa olmazı leblebi ve tarçın ile hem gözünüz hem mideniz bayram etsin.
Malzemeler
.3 su bardağı bulgur
.2 kahve fincanı pirinç
.3 su bardağı tozşeker
.2 su bardağı boza
Yapılışı
Ayıklayıp,yıkadığınız bulguru ve pirinci düdüklü tencerede,tencerenizin max seviyesinde su koyup,lapa halinda haşlayın.Bir miktar soğuduktan sonra rondo ile iyice ezin.Sonra tel süzgeçten geçirin.Mümkünse çok ama çok ince bir tel süzgeç kullanın.Böylece içinde pütür kalmasın.
Süzdüğünüz bu karışımın içine şekeri ilave edip şekerin içinde iyice erimesini sağlayın.Bu şekeri ilave etme ve eritme işlemini eğer bozanız şekeri eritemeyeceğiniz kadar soğuduysa,ateşe koyup hafif ılıtarak yapabilirsiniz.Daha sonra içine 2 su bardağı bozayı ilave edin ve bozanızı arada karıştırmak şartıyla, sıcak bir ortamda mayalanması için bekletin.Üzeri hafif göz göz olduğunda bozanız olmuş demektir.Ben bu mayalama işlemini 3 günde tamamladım.Bu arada bozanızın kıvamını içerisine su ilave ederek ayarlayabilirsiniz.
Tam da mevsimi olan bozayı böylece evinizde ellerinizle yapıp sevdiklerinize ikram ederek onları şaşırtıp mutlu edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Herkese ağzının tatlı,evinin bereketli olduğu sağlıklı bir yıl dilerim.
Bu arada Magginin düzenlediği bir etkinlik var.Eğer Magginin şemsiyesi altında EKS mutfakta benimle 7 Ocakta yemek yapmak isterseniz,5 Ocak tarihine kadar yorum bırakabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum:
ayyy çok severim bozayı ellerinize sağlık.
ne cok severim bir bardak kapasim geldi ordan ellerinize saglik:)) sevgiler..
Biz çok seviyoruz gülerim senin reçeten ile deneyeceğim:)ellerine sağlık canım.
öperim seni..
severek yerim fakat hiç kendin denememiştim. paylaşımın faydalı oldu sağol sevgiler
Canım çocukluğumun en özel lezzetle
rindendir Boza.Rahmetli babam çocuk
ken bizi Vefa'ya boza içmeye götürür
dü.Hakiki olanından üstünede sıcacık
sarı leblebi:))Ellerine sağlık sevgiler.
Birlikte büyüdük biz bozayla. Geceleri bozacı geçsin de hemen alayım diye az mı kulak kabarttım sokaklara. Sonra boza yapmayı da öğrendim. Seninkini kesinlikle içmem lazım. Hatta bu tarifle yeniden boza yapmam lazım.
Gülerim canım ellerine sağlık . Acayip severim. Eh malum Vefa da yakın olunca sık sık ziyaret ederiz. öperim muck
Sevgili Arkadaşım,
O güzel ve enfes yaptığın boza'yı içme şerefine nail olduğum için çok ama çok mutluyum ve çok şanslıyım.Gerçekten enfesti.Tekrar ellerine sağlık.
Sevgiler
SNM
çok çok severim,helede vefa bozası bir başka olur,ellerine emeğine sağlık..
Bizde de annem yapar hep bozayı. Ama onu tarifi daha farklı. Ben hiç içmem ama bir gün belki deniycem. Ellerine sağlık Güler ablacım:)
aaaaaaaaaaaa kız bu lezzeti nasıl kaçırdın sen yıllarca of of bayılırım olsada içsem şimdi
yaa cts getirsene senin elinden içeyim :)
Bence sen Vefa`ya rakip olursun canım:))
Ellerine sağlık, bayılırım:))
Öptüm seni
Bazı şeyleri ne kadar geç keşfedip, onsuz geçen zamanımıza hayıflanıyoruz değil mi Gülerciğim:)) Ellerine sağlık canım, evde yapılanı gibisi var mı..Sevgiyle..
Eşim çok sever bozayı. Ellerine sağlık canım.
Ahh çocukluğuma döndüm Bozayı içebilmek için ramazanda oruç tutacağım diye ağlardım. Küçük olunca annem herzaman kaldırmazdı.
Ne güzel günlerdi.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler..
ellerine sağlık,çok severim.mutlu yıllar...
bizim evde bayılır bozaya ,bende buğdayla yapıyorum ellerine sağlık canım :)
Yorum Gönder