Yeni Adresimiz Kendimceyemek.com

Merhabalar..

Uzun süredir kendimceyemek.blogspot.com adresinden yazılarımı paylaştığım bloguma artık www.kendimceyemek.com adresinden devam edeceğim.

Yeni adresimizi Sık Kullanılanlara eklemeyi unutmayınız.

Ayrıca altta ki Google+ sayfamızı da beğenerek tariflerimi ve yazılarımı Google+ üzerinden de takip edebilirsiniz.


Google+ Sayfamız

12 Aralık 2010 Pazar

Pırasalı Bükme

Çocukluğumda köye gittiğimizde kocaman avlunun içindeki evin arkasındaki topraktan yapılma ocakların başında yengeler teyzeler bir yandan hamur yoğurur bir yandan pişirirlerdi.Bu köye mahsus bir misafir ağırlama şekliydi.Bize siz şehirde böyle şeyler yiyemiyorsunuzdur derlerdi.Açıkçası o zamanlar bu değerlerin çok da farkında değildim.Ama artık biliyorum ki gerçekten o lezzette bir şey yemedim buralarda.O marifetli ellerden imece usulü çıkan odun ateşinde pişen ocaktan çıktığında elimize tutuşturdukları böldüğünüzde içinden sıcacık dumanlar çıkan mis gibi bükmeler,hamur işleri hala hafızamda.
Çok şükür en azından hafızamda böyle anılarım var tadı hala damağımda tatlar var.O teyzelere ne mi oldu bazısı rahmetli bazısı da o kadar yaşlandı ki artık böyle şeyler yapacak dermanları yok.Ama o ocaklar o avlu ve evler hala duruyor.Gidemesek de orada bizim çok güzel bir köyümüz var .İçinden su geçen yemyeşil buram buram köy kokan Yapağlı,benim köyüm

Malzemeler


  • 2-3 adet pırasa

  • peynir

  • tuz

  • karabiber kırmızı toz biber

  • 1 yumurta

  • un

  • 3 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • 1/2 çay bardağı su

Yapılışı


İnce ince doğranmış pırasayı sıvıyağda biraz öldürüp yumuşayınca içerisine istediğiniz türde peyniri ilave edin.Biraz tuz karabiber toz kırmızı biber (acı seviyorsanız acı biber tercih edin daha güzel oluyor) ile tatlandırın ve soğumaya bırakın.


Diğer tarafta sıvıyağ su yumurta bir çay kaşığı kadar tuz ile unu az az ilave ederek bir hamur tutun hamur çok katı olmayacak toparlanacak kıvamda olacak.Hazırladığınız hamurları bezelere ayırın sanki poğaça yapar gibi elinizle biraz açarak hazırladığınız içten koyup istediğiniz şekilde kapatın ve yağladığınız tepsiye dizin.Üzerlerine yumurta sarısı,çok az sıvıyağ çok az su karışımından sürün.180 derecede ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.


Elbette bu anlattığım bükmelere benzemez odun ateşinde pişen o muhteşem tadı vermez.Ama bir nebze de olsa benim nefsimi köreltti ağızda dağılan güzel bir lezzet oldu.


Afiyet olsun sevgiyle ve sağlıkla kalın........


Herkese hayırlı,bereketli ve keyifli bir hafta dilerim.


26 yorum:

kahveci dedi ki...

harika görünüyorlar..ellerinize sağlık; köy deyince akan sular durur..ben de ilk kez eşimin ailesiyle tanıştım ; köy kavramıyla ; ve bayıldım; temizliğine ,doğasına , yemeklerin -böreklerin- gözlemelerin tadına; Gökçesaray köyü, ülkemizin tüm köyleri gibi güzel, sıcacık insanlarıyla;
bu nefis bükmeye gelince...yanına bir kase tarhana çorbasıyla düşündüm birden..ben de böyle bir acayip tutku var; börek ve benzeri şeyleri çorbaya, çorbayı da börek ve benzeri şeylere çok yakıştırıyorum...İyi haftalar, sevgiler; çiğdem- kahveci

CAFE PEPELA dedi ki...

Pırasa ! :)
Bayılırım vallahi..
Ellerine sağlık canım.Kalbi sevgi ve selamlarımla

Begonvilli Ev dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsınız ki, okurken gözümün önünde canlandı o ortam. Köy hayatının güzellikleri de bir başka.

Ben pırasayı bol bol kullanmaya çalışıyorum mutfağımda. Böreklerde, tartlarda, zeytinyağlı ve kıymalı yemeğini yaparak. Hem tadını seviyorum hem de her sebzenin mevsiminde bol bol tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tarifi de sevdim. Mutlaka yapacağım. Teşekkürler..

ham ham ev yemekleri dedi ki...

çok güzel bir tarif paylaşmısınız ..ellerinize sağlık..

sevda deniz dedi ki...

pırasayı pohaçada kullanmak çok değişik geldi bana .eminim çok yakışmıştır.ellerinize sağlık.sevgiler.

Antep Gelini dedi ki...

Pırasayı börekte yemiştim ama poğaça da ilk defa gördüm. Denemek gerek, ellerinize sağlık...

Gülcan dedi ki...

harika olmuşlar şimdi bende olacaktı onlar ellerinize sağlık.

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

köy gibisi var mı :))
bende köyde yaşıyorum şimdilerde o avlulu evler pek yok ama köy kavramı hala yaşıyor..
doğduğum yıldan 2006 yılına kadar istanbulda yaşadım ve 2006 dan bu tarafa köydeyimm çookk mutluyum..
bükmeler nefis görünüyorr:))
mutlu haftalar dilerim..

Seda Yazıcı dedi ki...

ellerinize sağlık ,pırasa çok yakışmış :)

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

Güler Ablam nefis görunuyor ellerıne sağlık.Pırasalı tarifler guzel olur.Lezeeti harıkadır mutlaka:)sevgiler

çeşnici Handan dedi ki...

Pırsayı çok severim ve bu şekilde de çok güzel olmuş.Ellerine sağlık canım.

NarincE dedi ki...

Bizim köyde kimse kalmadı artık, birkaç yaşlıdan başka. Bu da üzüyor beni. Ev yapmak istiyoruz, izin yok yeni ev yapmaya. Pırsalaı bir hamurişi ben de yapacağım bu yıl mutlaka. Ellerine sağlık canım ablam.

ŞÜKRAN dedi ki...

Merhabalar güzel arkadaşım bloğunu çok beğendim akıcı ve samimi bir dille yazılarını paylaşmışsın daha geniş zamanda daha çok paylaşımlarda buluşmak üzere sevgiler. bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim çünkü tam mevsimi..

Saglıklımutfak dedi ki...

Al beni ye bitir tadımı çıkar diyor bunlar canım ya:) Ellerine sağlık

dökme demir tava dedi ki...

hmm denemek lazım malum sebze

Tümay Öztürk dedi ki...

harika bir lezzet! Bende geçen bçreğini yaptım pırasanın yayınlanmayı bekliyor hemde çiğden koyup. harikaydı! Ellerine sağlık Güler ablacım nefis gözüküyor...

annemineli dedi ki...

Merhabalar; öncelikle bloguma bıraktığın güzel yoruma teşekkür edeyim, daha sonrada pıraalı lezzetin çok leziz göründüğünü belirteyim...ellerine sağlık..sevgilerrrrr...

Nilgün dedi ki...

Bu tarifi yapmak için tam zamanı. Böreğe yakıştığı gibi bükmeye de yakışıyordur herhalde. Emeklerinize sağlık..

dokuzuncubulut dedi ki...

Dün akşam kıymalı, bol limonlu yemeği vardı bizde de. Ama bükmeyle boy ölçüşemez. Çok nefis olmuş, bayıldım doğrusu, ellerinize sağlık. Paylaştığınız o güzel anılar için de ayrıca teşekkür ederim. Sevgiler.

neslice dedi ki...

Ellerinize sağlık. Bloğunuzu takip ediyorum. Çok güzel tarifleriniz var. Benim de http://www.neslicetarifler.blogspot.com/ diye bir bloğum var. Sizin kadar olmasa da ben de kendi çapımda bişeyler yapıyorum :) Beni de bloğunuza eklerseniz çok sevinirim. Bu arada adım Neslihan :)

defneylebirlikte dedi ki...

mmmmmmmmmmmmmmmmm ellerine sağlık.çok ama çok nefis görünüyor...tebrikler canım.

anneminkızıyım dedi ki...

Merhabalar canim, evet cok güzel anlatmissin. Bizde cok hamur isi yapilmazdi ama yinede insan bazi seyleri özlüyor. Pogacalrin harika olmus ellerine saglik, sevgiler.......

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Gülercim, bu içi pırasalı poğaça ama yanılmıyorsam karbonat, kabartma tozu yok içinde değil mi? Hayret, nasıl öyle topan topan duruyor, şaşırdım vallahi..Ellerine sağlık canım..

papatya68 dedi ki...

selam:)
elinize sağlık bende pırasalı börek yaparım bazen ve çok da severim
Köy hayatı benimde güzel hatıralarla hep hayalini kurduğum çocukluğumun tatilleridir bende:)
hala bazen ziyarete gideriz çooook güzeldir yemyeşil ve suyu bol bir kasabadır Avşar
ama sizinde dediğiniz gibi eski tadı olmuyor gidenler gitti kalanlar yaşlandı çünki:(
sağlıcakla kalın
Aynur

evatolyesi dedi ki...

Hııımmm nefis görünüyor ellerinize sağlık
Sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Ben sık sık böreğini yaparım severek yeriz canım..Bükme olarak hiç denememiştim..Supersin..)


Sevgiler..

Blog Widget by LinkWithin