Yeni Adresimiz Kendimceyemek.com

Merhabalar..

Uzun süredir kendimceyemek.blogspot.com adresinden yazılarımı paylaştığım bloguma artık www.kendimceyemek.com adresinden devam edeceğim.

Yeni adresimizi Sık Kullanılanlara eklemeyi unutmayınız.

Ayrıca altta ki Google+ sayfamızı da beğenerek tariflerimi ve yazılarımı Google+ üzerinden de takip edebilirsiniz.


Google+ Sayfamız

5 Eylül 2009 Cumartesi

Şipsı Baste




Çerkez pastası deyince sizi yanıltmasın bu bilinen pastalardan değil.Çerkezlere özgü bir yemek


Bilen ve yiyen bilir bizim evde de çok sevilen bir yemektir.Aslında ilk kez yaptım bu bizlere has bir yemek olduğundan daha çok bütün aile annemde toplandığımızda annem yapar.




Malzemeler




  • tavuk (ben iki adet but bir adet göğüs eti ile yaptım)


  • mısır unu (mısır ununu tepsiye koyup fırında birazcık karıştırarak kurutuyoruz)


  • 3 adet orta boy soğan


  • kırmızı toz biber


Yapılışı





  1. Tütsülenip iyice yıkanan tavuklar tencereye konulup biraz tuz ilavesi ile haşlanır


  2. Derin bir tencereye doğranan soğanlar biraz tereyağında iyice kavrulur


  3. Kavrulan soğanlara toz kırmızı biber ilave edilip üzerine haşladığımız tavuğun suyu eklenir


  4. bir su bardağı kadar mısır unu çok az suda eritilip kaynayan tavuk suyuna kıvam artırıcı olarak konulur.Bu çorbanın suyu boza kıvamından biraz daha ince olmalı.eğer koyduğunuz mısır unu az gelirse biraz ekleyebilirsiniz ya da çok koyu olursa biraz su ilavesi ile kıvamını ayarlayabilirsiniz


  5. Başka bir tencerede 6 su bardağı su biraz tuz ilavesi ile kaynatılır kaynamakta olan suya 2.5 su bardağı mısır unu ilave edilip iyice karıştırılır.Burada önemli olan unun topaklanmaması.Biraz ateşin üzerinde biraz ateşten alıp tezgahın üzerinde iyice karıştırılır.


  6. Hamur göz göz olup poh poh sesleri çıkarmaya başladığında hamurun altını söndürün ve yuvarlak bir tepsiye hamurunuzu boşaltın kaşığı suyla ıslatarak tepsideki hamuru düzleyin


Çerkez pastanız hazır.Aslında bu yemek resimdede gördüğünüz hamurun ortası havuz şeklinde açılarak havuza doldurulan çorbası ve hamurun kenarlarına haşlanan tavuk etleri dizilerek servis olur.Fakat bu şekilde yemek artık mümkün olmadığından herkesin tabağına dilim dilim kesilen hamuru konulup yanına konulan çorbası ile yeniyor.Bu arada haşlanan tavuk etleri de tabiki serviste yerini alıyor.



Bu yemeği anlatmak zor yemek çok güzel yemek kültürümüz ölmesin değerlerimiz unutulmasın nesilden nesile aktarılsın.Hiç olmassa çocuklarımıza bu değerlerimiz kalsın herşeyin unutıulmaya yüz tuttuğu günümüzde bu kadarını yapabilelim hiç olmazsa



Abicim bu senin içindi bu ilk deneme olmasına karşın çocuklar yiyince anneannemizin yaptığı ile aynı lezzet dediler.O zaman aferin bana

11 yorum:

defneylebirlikte dedi ki...

bu çerkezler ne marifetli insanlar maşallah...nefis bir yemek.ben de önce pasta sandım dı ama..ellerine sağlık canım..

ALEYNA dedi ki...

ÇOK DEĞİŞİK BİR YEMEKCANIM.SENİN ELİNDEN YERDİM DOĞRUSU.BEN BECEREMEM HERHALDE.İYİ PAZRLAR CANIM

pembe tatlar dedi ki...

bizimde arabaşımız var bana onu anımsattı:))
Ellerine sağlık ...

NarincE dedi ki...

Çerkes yemekleri çok çok güzel oluyor, zahmetli ama yemesi müthiş. Hep de kalabalık da yenmek üzere yapılmışlar , eski zamanların geniş ailelerinde. Ellerine sağlık komşum.

Kendimce dedi ki...

defneylebirlikte evet kendim için demiyorum ama çerkezler gerçekten çok marifetli olurlar
-------------------------------------------------
Aleynacım çok saol sen de becerirsin mutlaka kendine haksızlık etme
-------------------------------------------------
Pembelim yöresel lezzetlere bayılıyorum gerçekten her yörenin kendine has tadı ve kokusu var
-------------------------------------------------
Neclacım canım aynen dediğin gibi eskiden çerkez ailelere hep birlikte oturduğundan olsa gerek yemekleri de ona göre yapılırmış

Gelibolu17 dedi ki...

İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ-3-

HAZIRLAYANLAR

HTTP://PORSELENDEMLİK.BLOGCU.COM

HTTP://GELİBOLU17.BLOGSPOT.COM

HTTP://BİRDEMLİKSOHBET.COM

6 EYLÜL 2009 - 19 EYLÜL 2009

tarihleri arasında GELİBOLU17 yani ben,


HTTP://GELİBOLU17-MİDEDENKALBE.BLOGSPOT.COM

adresimde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyacağım.
her türlü yemek,çorba,tatlı,tuzlu iftar ve sahur için hazırladığınız tarifleri,
sayfanızda yayınlayıp bana haber verirseniz,zevkle sayfamda yayınlayacağım...
şimdiden katılımlarınıza çok teşekkür ediyorum...
sevgiler

Not: cboxa bırakılan mesajlar gözden kaçabileceği için,
yoruma bırakmanız önerilir....
sevgiler

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

tatlım çok ilginç bir yemek gercekten ellerine saglık çerkez ailelerinin favori yemeginide ögrenmiş oldum :)

nurşen dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım çok değişik bir tarif.Afiyet şeker olsun size.Sevgiler

pembecikolata dedi ki...

Gerçekten çok değişik...Ellerinize sağlık:)

SELİN dedi ki...

çok güsellll görünüor ellerinize sağlık sevgiler....

Mavi Elmas dedi ki...

Ben bu pastayı yıllar önce yemiştim. Bir arkadaşım yapmıştı. En başta yavan gelmişti bana pasta kısmı. Ama sonrasında damağım alıştı. Yine mısır unundan yapılan bir şey daha vardı. İsmini unuttum şimdi. Aynı bunun gibi ama arasına üstüne sucuk ve dil peyniri gibi peynir konuluyordu. Oda çok güzeldi. Unutamadığım çerkes yemeği ise Halujdu galiba ismi karıştırıyor olabilirim. Bizim çiğ börek gibi bir börek ama patatesli. Suda haşlanıyordu. Komşum yapsa da banada verse derdim.

Ellerinize emeğinize sağlık.

Blog Widget by LinkWithin