Yeni Adresimiz Kendimceyemek.com

Merhabalar..

Uzun süredir kendimceyemek.blogspot.com adresinden yazılarımı paylaştığım bloguma artık www.kendimceyemek.com adresinden devam edeceğim.

Yeni adresimizi Sık Kullanılanlara eklemeyi unutmayınız.

Ayrıca altta ki Google+ sayfamızı da beğenerek tariflerimi ve yazılarımı Google+ üzerinden de takip edebilirsiniz.


10 Ağustos 2011 Çarşamba

Gözleme

Herkese merhaba,
Bir gün daha eksildi işte.Zordu,kolaydı derken Ramazan akıp gidiyor.Allah da havaları serin tutup yardım ediyor.Zorluğuna tabiiki zor ama karşılığında kazandırdıklarını düşünürsek,zorluğu hiç geliyor.Babanga çocuklara öğüt verirken hep şöyle der;zor olan iyidir.Zoru başarırsanız güzel ve iyi birşey yapmış olursunuz.Kolayı herkes yapar zor olanı yapmaktır önemli olan.İşte baba nasihatı bu da.
Efendim küçüklüğümden ramazan ayına dair hafızamda sakladığım herşey çok güzeldir.İftarlar,sahurlar hep özel olmuştur.Akşam vakti annem mutfağa girdimi,elinden bereket damlaya damlaya hazırlardı sofraları.Dumanı üzerinde çorbalar,özene bezene pişirilen yemekler,üzerine itina ile maydanozuna kadar doğranmış çoban salatalar hepsi lezzete ve Ramazan ayına dair güzellikler.Sabah apartmanın hanımları toplanıp,Kuran-ı Kerim okuyup,bitiminde kolay gelsin deyip evlerine yönelir,iş başı yaparlardı.Akşama doğru apartman içinde bir ikramlaşma olurdu.Herkes kendi mutfağında pişirdiği yemeklerden,tadımlık da olsa birbirine verir masalar daha bir zenginleşirdi.
Sahur annemin elinde hiç bir zaman iftardan kalma yemeklerle geçiştirilecek bir öğün olmadı.Başlı başına hazırlanılıp emek verilen bir öğündü sahurlar.İftardan sonra içilen çayların ardından mutfağa girip peynirli,kıymalı börekler,gözlemeler yapılırdı.Mevsimine göre kompostalar,hoşaflar kaynatılırdı.Gece sahur için çok daha erken kalkıp,tepsi tepsi bişiler kızartırdı.O saatte bile bitişik komşunun zili çalınıp kızartılan bişilerden,yapılan gözlemelerden verirdi.Bütün bunlarda Ramazanı daha bir güzel ve bereketli kılan şeylerdi.Şimdi bakıyorum da,çoğu insan apartmanında kim yaşıyor,bitişik dairesinde nasıl insanlar oturuyor bilmiyor.Çok şükür ben o konuda şanslıyım,komşuluk ilişkileri benim yaşadığım binada hala devam ediyor.
Diyeceğim o ki bu güzellikler bitsin istemiyorum.İleride çocuklarım da bu güzellikleri aileleri ile yaşasınlar ve bu mübarek güzel ayın kıymetini bilsinler istiyorum.Evlerine ve gönüllerine Ramazan ayının coşkusu,bereketi girsin istiyorum.Neyse kaptırdım gene yazıyorum.
Ben de sahur için yaptığım gözlemeyi sizlerle paylaşayım istedim.
Malzemeler




  • Yufka (bir yufkadan 2 adet gözleme çıkıyor varın adetine siz karar verin )


  • Lor peyniri zevke göre haşlanmış patates


Bütün bir yufkayı ortadan ikiye kesip arzuya göre peynirli ya da benim gibi patates severseniz tuz,karabiber ve kırmızı biberle tatlandırdığınız patatesi iç malzemesi olarak kullanabilirsiniz.



Yarım ay biçimindeki yufkanın ortasına iç malzemenizi koyup önce üstten bir katlayın ,sonra alttan katlayıp iki kenarları buluşturun.Yağsız bir tavada bir tatlı kaşığı sıvıyağ koyup alt üst ederek gözlemenizi pişirin.Arzu ederseniz piştikten sonra üzerine bir miktar tereyağ sürün.



Her daim eviniz Ramazan bereketi ile dolsun taşsın..........


17 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

patateslide başka güzel olur gözleme canım.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Seninle komşu olmaklı ne güzel güzel olurdu. Komşuların çoook şanslı:)

Ellerin dert görmesin, çok güzel görünüyor Gülercim

Öperim çok

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

çok güzeldir eski ramazanlar derler hep
benim içinde öyledir anlatığınız çok şeyleri bende yaşamışımdır
hatıralarımda ramazana dair çok anılarım vardır bence ramazan hep aynı da ona değer veren kıymetlendiren güzel ve özel hale getiren bizleriz
Ramazanın önemini yaşamalı ve yaşatmalıyız
yani sizin lezzetli gözlemeler gibi paylaşılmalı değilmi ellerine sağlık

pembe kekik dedi ki...

Bu sene havalar geçen yıla göre daha serin geçiyor.Gözlemeye bayılırım.Peynirli ve otlu tercihim.Ellerinize sağlık:)

Unknown dedi ki...

olsada yesem...

xcelis dedi ki...

bende patatesliye bayılırım yanında bide çayy ellerinize sağlık afiyetler olsun

Tümay Öztürk dedi ki...

Ne pratik ve lezzetlidir di mi gözleme. Ellerine sağlık Güler ablacım.

Sevil Şahin dedi ki...

Bende komşuluk konusunda çok şükür iyi durumdayım. Zaten komşumun biri annem :)
Dediğin gibi karşı dairesinde kim yaşıyor bilmeyenler var valla ne yalan diyeyim bu bana göre değil bana selam vermeyene bile veririm.Öyleki her sabah minibüse yürürken yolda gördüğün insanlar hep aynı gözlerinin içine bakıp hafifte olsa gülümserim. Sanırım bana deli diyorlardır ama elimde değil merhaba demek geliyor içimden :))
Valla sahura bende neler yapmak istiyorum ama gel görki uyku ve yorgunluk ağır basıyor bu nedenle tost yiyip yatıyorum hafta sonları hariç :))
Gözlemeyide çok severim canımcım ellerine sağlık afiyet bal olsun
aaa unutmadan bizim yörede gözleme içine domates biber ve kurusoğanlı bir kapta yağlı ve tuzlanmış olarak hazırlayıp gözleme içine koyup pişiririz. Bide öyle yap sizin ev ahalisi beğenecektir eminim :)

Adsız dedi ki...

Eski Ramazanlara dair insanın aklında kalanlar hep çok güzel şeyler. Ama şimdilerde o kadar da yoğun paylaşımlarla yaşanmıyor sanki bu güzel günlerde. Bu ne kadar da üzücü. Annelerimizin hazırlıkları bile bir başkaydı sanki değil mi? Mesela ben sahurda erken kalkıp bişi kızartmaya üşeniyorum :) Ama bu gözlemelerden yapabilirim. Ellerine sağlık.

Nil dedi ki...

bayılırım. hele de otobüsle yolculuk esnasında verilen molalarda sıcak çayla birlikte yemeye.
yufka almalıyım en acilinden

Gülcan dedi ki...

ah ne güzel anlatmışsınız keşke hepimizin her zaman her istediğini yapmaya imkanı olsa ellerinize sağlık sevgiler hayırlı iftarlar.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ne güzel masal gibi anlatmışsın ablacım. İnşallah bizden sonraki nesillerde böyle yaşar Ramazanları..

Ellerine sağlık,hayırlı iftarlarrr..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ne güzel masal gibi anlatmışsın ablacım. İnşallah bizden sonraki nesillerde böyle yaşar Ramazanları..

Ellerine sağlık,hayırlı iftarlarrr..

Nilgün dedi ki...

Eskileri hatırlayıp dinlemek bile insanı keyiflendiriyor. Gözleme tarifi de yazıya çok uygun olmuş. Ellerinize sağlık, hayırlı ramazanlar..

sarımutfak-hande dedi ki...

yanınada çay ya da ayran bayılırım
ellerine sağlık canımcım

sarımutfak-hande dedi ki...

yanınada çay ya da ayran bayılırım
ellerine sağlık canımcım

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

Keske her apartman ve komsumuk boyme olsa artik bu zamanda insanlar komsularini bile tanimiyorlar, komsulugu birborine gelip gitmeyi paylasmayi okadar cok isterimki hatta imrentilerim arasindasir malesef yirt disinda oldugumuz icin bu imkansiz oluyor, Rabbim boyle komsuluklari daim etsin , gozlemeler ise vazgecilmezimiz oldu ellerine saglik.

Blog Widget by LinkWithin